Uliczny omlet z robakami. Popularne uliczne danie w Wietnamie.

Chả rươi, to sezonowe wietnamskie danie przyrządzane z nieestetycznych, kilku centymetrowych robaków, które według niektórych nadają „przysmakowi” smak podobny do kawioru.

Każdego roku późną jesienią na straganach z jedzeniem ulicznym w północnym Wietnamie, zwłaszcza w Hanoi, podaje się wyjątkowe danie, które na pierwszy rzut oka wygląda bardzo zwyczajnie, ale w rzeczywistości zawiera bardzo specyficzny składnik. Chả rươi wygląda jak dobrze wysmażone danie z jajek zmieszane z różnymi ziołami, ale swoją mięsistą konsystencję i smak owoców morza zawdzięcza składnikowi, który nadaje mu nazwę – robakom piaskowym. Ubijane jajko, skórka mandarynki, cebula, koperek i przyprawy, przed dodaniem dwucalowych robaków morskich. Rezultatem jest zwyczajnie wyglądający omlet.

Robak piaskowy „palolo” nie występuje wyłącznie w Wietnamie. Można go spotkać wzdłuż wybrzeży wielu krajów graniczących z Pacyfikiem, w tym Chin, Japonii, Indonezji czy Samoa. W tym ostatnim przypadku robaki piaskowe są smażone i podawane z grzankami, pieczone w bochenku lub nawet jedzone żywcem. Dlaczego jest spożywany tylko przez jeden lub dwa miesiące w roku? Cóż, ma to związek z nawykami godowymi tego stworzenia morskiego.

Źródło yputube.com